CRNA KNJIGA Baza poslednji put ažurirana: 06.02.2018. Filtriraj po državi:  Srbija  ∣  Crna Gora  ∣   Prikaži sve
 
       
Crna knjiga je baza ubistava izvedenih od 2012. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore koja imaju odlike mafijaških likvidacija. Zajednički projekat KRIK-a i Radija Slobodna Evropa nastao je sa ciljem da se ukaže na učestalost ove pojave i činjenicu da je bezbednost građana ugrožena jer do obračuna neretko dolazi u sred dana i na javnim mestima.

Novinari su za svako ubistvo navedeno u bazi od nadležnih institucija tražili informacije o tome šta je država preduzela da ga rasvetli. Podaci su poražavajući – od 123 ubistva, pravosnažno je rešeno tek 9, dok su počinioci nepoznati u čak 86 slučaja.

Statistika je zabrinjavajuća i neophodno je da policija i tužilaštvo ozbiljnije pristupe rešavanju i prevenciji ubistava kako bi građani, čija je bezbednost ugrožena, bili spokojniji, ocenili su stručnjaci nakon uvida u podatke sadržane u bazi.

Podaci sadržani u bazi će se redovno ažurirati.

 
 
Vaso Delibašić (45) Datum: 28/6/2018  ∣   Mesto: Bar, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Nepoznati napadač na Delibašića je ispalio više hitaca dok se na motociklu vraćao kući koja je nedaleko od mesta napada. Pucnjava se dogodila u Makedonskoj ulici u Baru oko jedan sat popodne, naočigled prolaznika. Od posledica ranjavanja, Delibašić je preminuo u barskoj bolnici.

U popodnevnim satima, na obodu šireg gradskog jezgra pronađen je zapaljeni sivi „audi“ sa ukradenim tablicama, za koji se sumnja da je korišćen u napadu na Delibašića, pišu podgoričke „Vijesti“. Policija traga za počioniocima.

Bezbednosne službe označile su Delibašića kao člana barsko-budvanske kriminalne grupe koju je oformio Luka Đurović koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2013. godine. Ova grupa bavi se švercom kokaina, kao i pranjem novca, zelenašenjem i likvidacijama, a delovala je pod vođstvom Luke Bojovića za koga je izvršavala ili učestvovala u likvidacijama. Grupa je bliska škaljarskom klanu iz Kotora, a učestvovala je i u brojnim kriminalnim obračunima sa suparničkim klanovima zbog preuzimanja vođstva u švercu droge.
Miodrag Kruščić Migi (49) Datum: 21/5/2018  ∣   Mesto: Podgorica, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Nepoznati napadač pucao je više puta u Kruščića u bašti restorana „Palata“ u podgoričkom naselju Stari aerodrom. Ranjeni muškarac prebačen je u Urgentni centar gde je preminuo. Nedaleko od mesta ubistva pronađen je zapaljen automobil „golf 6“ za koji se sumnja da je korišćen prilikom napada na Kruščića, preneli su mediji.

Kruščića su bezbednosne službe označile kao pripadnika škaljarskog klana.

On je vodio diskoteku „Bigl“ u Podgorici na koju je u martu ove godine bačena bomba. Kruščić tada nije želeo da komentariše, kako je rekao za crnogorske „Vijesti“, „čaršijske priče o obračunu klanova“. Za lažno prijavljivanje bombe u diskoteci „Bigl“ u maju prošle godine osumnjičen je Vladimir Roganović, saopštila je tada crnogorska policija.

Kruščić je hapšen početkom prošle godine jer je u podgoričkom restoranu „Urban bistro“ bio u društvu bezbednosno interesantnih lica iz Podgorice i Kotora kada je policija tokom racije pronašla pištolj.

Mediji su pisali da je Kruščić tada u lokalu bio sa Stevanom Stamatovićem, Milićem Šakovićem, Bobanom Vuksanovićem i Miodragom i Aleksandrom Jokićem koji su označeni kao članovi škaljarskog klana.

Kruščić je tada policiji rekao da je pronađeni pištolj pripadao njemu.
Miloš Šaković (31) Datum: 31/3/2018  ∣   Mesto: Podgorica, Crna Gora  ∣  Status:   Postoje osumnjičeni 
Šaković je ubijen oko podneva na Trgu nezavisnosti u centru Podgorice. Nepoznati napadač pucao je na njega dok je sedeo u kafiću. U pucnjavi je ubijen i Radivoje Jovanović, za koga se veruje da je slučajna žrtva.

Prema pisanju podgoričkih „Vijesti“ Šaković je, navodno, primetio da prilazi muškarac koji ima silikonsku masku, pa je prevrnuo sto i sklonio se iza njega. Potom je trčeći pokušao da pobegne, ali je ubica u njegovom pravcu ispalio više metaka. Nakon 50-ak metara, Šaković je pao.

Policija je nedaleko od mesta događaja pronašla pištolj, torbicu i kačket, koje je, kako se veruje, ubica bacio.

Šaković je 2012. godine osuđen na dve godine zatvora zbog šverca oko 250 grama heroina. Prema pisanju medija, brat je od strica Milića Minje Šakovića, koga bezbednosne službe označavaju kao člana škaljarskog kriminalnog klana.

Nekoliko dana nakon ubistva, crnogorska policija i tužilaštvo saopštili su da su rasvetlili dvostruko ubistvo i da intenzivno tragaju za ubicom - J.M. iz Podgorice. Mediji su objavili da je u pitanju Marko Jovanović, koji je blizak kriminalnoj grupi Baranina Alana Kožara.

Policija je podnela krivične prijave protiv još četiri osobe zbog ubistva, stvaranja kriminalne organizacija i nedozvoljenog držanja oružja.
Dražen Čađenović Dado (31) Datum: 29/3/2018  ∣   Mesto: Podgorica, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Čađenović je stradao u eksploziji automobila. Blindirani BMW u kom je bio eksplodirao je oko 19 časova, neposredno nakon ulaska u garažu hotela „Premijer“ u Podgorici. Prema pisanju medija, Čađenović je došao do rampe u garaži, izašao iz vozila da pozove stražara da mu podigne rampu i vratio se u auto koji je ekplodirao dvadesatak sekundi kasnije.

Policija navodi da prvi pregledi vozila ukazuju da je do eksplozije najverovatnije došlo unutar automobila, ali da je tačan uzrok i dalje nepoznat.

Čađenović je sa braćom Duškom i Vladimirom Roganovićem, koga bezbednosne službe označavaju kao vođu kavačkog kriminalnog klana, bio optužen za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Marka Vesnića i ranjavanje Ivana Markovića u Igalu 2009. godine.

Čađenović i Vladimir Roganović oslobođeni su optužbi, a Duško je osuđen na osam godina zatvora. Nakon odslužene kazne izašao je na slobodu u januaru 2016, a samo tri meseca kasnije u eksploziji auto-bombe u Herceg Novom ostao je bez obe noge.

Vladimir Roganović je prošle godine u Beogradu osuđen na osam meseci zatvora zbog falsifikovanja dokumenata. On je rekao da je nabavio falsifikovana dokumenta iz bezbednosnih razloga i da mu u Crnoj Gori prete zbog postupka koji se protiv njega vodio zbog Vesnićevog ubistva. Po odsluženju kazne izručen je Crnoj Gori.
Danijel Mandić Manda (34) Datum: 21/12/2017  ∣   Mesto: Berane, Crna Gora  ∣  Status:   Postoje osumnjičeni 
Mandić je ubijen u centru Berana oko ponoći. Nepoznata osoba pucala mu je u glavu dok je bio na ulici sa društvom.

Mandić je, prenose mediji, poznat istražnim organima. On je 2009. uhapšen u akciji crnogorske policije „Medved“ zbog prodaje narkotika. Tri godine kasnije osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora.

Mjesec nakon ubistva, policija je uhapsila mesara iz Berana, Nikolu Bojičića. Protiv njega je u aprilu 2018. godine podignuta optužnica da je sa nepoznatim saizvršiocem ubio Bojičića. Optužnica još nije potvrđena.
Goran Lenac (33) Datum: 16/9/2017  ∣   Mesto: Kotor, Crna Gora  ∣  Status:   Suđenje u toku 
Goran Lenac, bivši fudbaler kotorskog FK „Bokelj“ preminuo je nakon ranjavanja u glavu. Na njega je pucao nepoznati muškarac koji se ušetao sa tribina stadiona Bokelj na teren na kome je Lenac trenirao sa prijateljem i pucao mu iz pištolja u potiljak.

U maju 2018. za ubistvo Lenca optužen je Nikola Mršić. Njemu se na teret stavlja i da je pokušao da ubije Milana Jovićevića na koga je pucao, ali ga nije pogodio.
Ivan Nedović (33) Datum: 8/9/2017  ∣   Mesto: Podgorica, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Podgoričanin Ivan Nedović pogođen je sa 10 metaka, a njegov prijatelj Milić Minja Šaković (30) sa pet u pucnjavi koja se dogodila tokom dana u kafiću koji se nalazi u sklopu servisa „Auto Zeta“ u Podgorici. Nedović je preminuo, dok je Šaković teško ranjen.

Na njih je pucano iz automatske puške. Nekoliko sati nakon ubistva pronađen je zapaljeni automobil „BMW“ italijanskih registarskih oznaka.

Desetak dana nakon ubistva policija je uhapsila Dra­gana Stoj­ko­vića iz Tivta i Vla­di­mira Le­ma­jića iz Nikšića zbog sumnje da su povezani sa Nedovićevom likvidacijom. Osum­nji­če­ni su da su sa­kri­li de­ta­lje o pro­da­ji „BMW”-a iz ko­ga je ubi­ca pu­cao. Osnovni sud u Nikšiću ih je u decembru 2017. godine prvostepeno osudio na po tri meseca zatvora zbog prikrivanja krađe „BMW“-a.
Marko Martinović (33) Datum: 4/9/2017  ∣   Mesto: Cetinje, Crna Gora  ∣  Status:   Suđenje u toku 
Cetinjanin Marko Martinović poginuo je dok je, prema sumnjama istražitelja, pokušavao da postavi eksplozivnu napravu ispod drugog automobila.
Niko Roganović (66) Datum: 26/7/2017  ∣   Mesto: Herceg Novi, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Roganović je ubijen u naselju Dubrava u jedan sat iza ponoći. Prema informacijama policije, nepoznate osobe prišle su vozilu u kome se nalazio i u njega ispalile nekoliko hitaca.

Niko Roganović je otac Duška Roganovića koji je u eksploziji auto-bombe u Herceg Novom aprila ove godine ostao bez obe noge. Duško Roganović je odranije poznat istražnim organima. Osuđen na osam godina zatvora za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Marka Vesnića i ranjavanje Ivana Markovića u Igalu 2009. godine. U tom postupku sudilo se i njegovom bratu od strica Vladimiru, te Draženu Čađenoviću, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi. U januaru 2016. godine je, nakon što je odslužio kaznu, izašao na slobodu.
Igor Mitrović Špiro (40) Datum: 18/7/2017  ∣   Mesto: Bar, Crna Gora  ∣  Status:   Postoje osumnjičeni 
Mitrović je ubijen kada je svojim automobilom „fijat 500L“ u mestu Šušanj zastao pred izlazak na magistralni put Bar - Sutomore. Nezvanično, u njega je ispaljeno više hitaca dok je sedeo za volanom, u trenutku kada je njegova supruga bacala đubre u kantu postavljenu uz put. U vreme ubistva u kolima sa Mitrovićem nalazila su se dva maloletna deteta, preneli su mediji.

Iz policije je rečeno da Mitrović nije član nijedne kriminalne grupe. Pojedini crnogorski i srpski mediji objavili su da je Mitrović ranije izbegao nekoliko pokušaja likvidacija, kao i da mu je paljen automobil.

Dva i po meseca nakon Mitrovićevog ubistva, crnogorska policija saopštila je da za ubistvo sumnjiči državljanina Srbije Nikolu Jovanovića iz Zaječara. Jovanović je u bekstvu, a kako su objavili mediji osuđivan je zbog različitih krivičnih dela.
Slobodan Šaranović Sloba (77) Datum: 11/3/2017  ∣   Mesto: Budva, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Slobodan Šaranović je ubijen ispred svoje kuće u budvanskom naselju Dubovica. Bio je stariji brat uticajnog crnogorskog kriminalca Branislava Šaranovića koji je ubijen u Beogradu 2009. godine. Sa pokojnim bratom vodio je kazino u hotelu „Slavija“, imali su kompanije u Austriji, a posedovao je i nekoliko firmi u Srbiji koje se bave igrama na sreću i menjačkim poslovima.
Verujući da je krivac za smrt njegovog brata Luka Bojović, Šaranović je rešio da se osveti i naredio likvidaciju Lukinog brata Nikole Bojovića, koji je ubijen krajem aprila 2013. godine. Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo ga je da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila dva ubistva – Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića u Budvi. Istovremeno kada je protiv njega pokrenuta istraga u Srbiji, to je učinilo i crnogorsko tužilaštvo. Na taj način Crna Gora je sprečila da Šaranović bude izručen Srbiji.
Istraga njegovog ubistva je u toku.
Đorđe Sekulović (30) Datum: 19/1/2017  ∣   Mesto: Podgorica, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Automobil „reno megan“ beranskih tablica eksplodirao je dok se u njemu nalazio Sekulović sa prijateljicom. Sekulović je preminuo od posledica, dok je devojka zadobila teške povrede.
Protiv Sekulovića je podneseno više krivičnih prijava zbog razbojništva, ugrožavanja sigurnosti i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija. U zatvoru u Švedskoj proveo dve godine i pet meseci zbog šverca narkotika, nakon čega je deportovan u Crnu Goru.
Miroslav Ćetković Miki (29) Datum: 4/1/2017  ∣   Mesto: Budva, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Ćetković je ubijen u unakrsnom vatrenom obračunu sa državljaninom Bosne i Hercegovine Predragom Ilinčićem iz Bijeljine. Pucnjava se dogodila ispred kafea „Poko“, u budvanskoj ulici Babilonija. Prema pisanju medija do obračuna je došlo nakom što je Ćetković seo na mesto vozača automobila „tojota jaris“. Tada mu je sa vozačeve strane prišao Ilinčić i počeo da puca.
Ubijeni Ćetković čekao je na izdržavanje zatvorske kazne, jer je uhapšen krajem jula prošle godine u akciji „Čistač“, zbog sumnje da se bavio uličnom prodajom droge. Ćetković je potpisao sporazum o priznanju krivice, nakon čega je na slobodi čekao služenje kazne.
Ilinčić je preminuo od posledica ranjavanja.
Predrag Ilinčić (29) Datum: 4/1/2017  ∣   Mesto: Budva, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Ilinčić, državljanin Bosne i Hercegovine, preminuo je od posledica ranjavanja u vatrenom obračunu sa Predragom Ćetkovićem. Pucnjava se dogodila ispred kafea „Poko“, u budvanskoj ulici Babilonija. Prema pisanju medija do obračuna je došlo nakom što je Ćetković seo na mesto vozača automobila „tojota jaris“ kada mu je sa vozačeve strane prišao Ilinčić i počeo da puca. Ćetković je takođe preminuo.
Đorđe Boreta (33) Datum: 7/12/2016  ∣   Mesto: Bečići, Crna Gora  ∣  Status:   Suđenje u toku 
Đorđe Boreta, brat od strica Saše Borete osuđenog na 30 godina zbog ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, ubijen je dok je sedeo u bašti kafića „Trofej“ u Bečićima. Dve maskirane osobe su na motoru prošle pored kafića, a zatim je jedna od njih zapucala iz automatske puške. Osim Borete, ubijen je još jedan gost kafića - lekar u penziji Dragan Zečević, dok je jedna osoba ranjena. Očevici tvrde da je napadač pucao nasumično.

Prema navodima optužnice crnogorskog Specijalnog tužilaštva, direktni izvršilac ubistva je Budvanin Vasilije Rafailović, a tog dana na motoru ga je vozio Ratko Vušović. Obojica su i dalje u bekstvu.
Vladimir Šmanja i Miljan Bulatović koji su uhapšeni dva dana nakon zločina optuženi su da su pomagali izvršiocima pre i nakon ubistva. Na optužnici je i Ivan Cicmil koji je, kako se navodi, bio zadužen za nabavljanje i skrivanje oružja.
Ivan Laban (29) Datum: 31/10/2016  ∣   Mesto: Bar, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Laban je ubijen ispred sportske dvorane „Topolica“ u Baru. Likvidacija je izvršena naočigled njegove devojke, sa kojom je bio u kolima. Istraga je u toku.
Radomir Đuričković (41) Datum: 10/10/2016  ∣   Mesto: Cetinje, Crna Gora  ∣  Status:   Postoje osumnjičeni 
Ubijen je iz automobila u pokretu, u blizini svoje kuće na Cetinju. Suvozač u „reno meganu“ iz automatskog oružja ispalio je više projektila u pravcu „tiguana“ kojim je Đuričković upravljao. Nakon ubistva, policajci su pored lokalnog puta Cetinje - Ceklin pronašli zapaljen „reno“, a u njegovoj unutrašnjosti i automatsku pušku za koju sumnjaju da je korišćena prilikom ubistva.
Prema pisanju medija, Đuričković je bio kum Cetinjanina Gorana Radomana koji je u februaru 2015. ubijen u Beogradu i u rođačkim vezama sa pokojnim Goranom Đuričkovićem, koji je krajem oktobra 2015. godine likvidiran u Budvi.
Crnogorska policija saopštila je da su za ubistvo osumnjičeni Vukan Vujačić (21), Igor Mašanović (20) i Mario Milošević (35), koji su u bekstvu.
Dragoljub Mijušković Dano (56) Datum: 1/10/2016  ∣   Mesto: Nikšić, Crna Gora  ∣  Status:   Suđenje u toku 
Bokser iz Nikšića ubijen je s leđa u pucnjavi na glavnom gradskom trgu, ispred diskoteke „Fejs“. Sumnja se da su na njega pucali Nikšićani Peko Đikanović (43) i Dragan Kontić (33) koji su se predali policiji. Oni su na Mijuškovića ispalili 12 metaka iz dva pištolja, koji je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta. Suđenje je u toku.
Dalibor Đurić (35) Datum: 22/9/2016  ∣   Mesto: Spuž, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Ubijen je u zatvoru u Spužu kada je u njega pucano iz snajpera sa oko 200 metara udaljenosti od zatvorskog kruga.

Dan nakon Đurićevog ubistva uhapšeni su Dejan Pavićević i Miloš Trba. Optuženi su da su bili članovi organizovane kriminalne grupe u kojoj su bili zaduženi za kupovinu i transport narkotika, ali i uništavanje tragova i dokaza o izvršenim krivičnim delima. Tako su, piše u optužnici, nepoznatu osobu koja je pucala u Đurića dovezli do zatvora, a potom odvezli do naselja Rogami. Tu su zapalili automobil u koji je prethodno ostavljena puška kojom je izvršeno ubistvo i druga oprema, i omogućili ubici da pobegne.

Suđenje je u toku.
Slavko Peković (59) Datum: 14/9/2016  ∣   Mesto: Bar, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Ubijen u barskom naselju Šušanj kada je na njega pucala nepoznata osoba. Prema pisanju medija, Peković nije važio za bezbednosno interesantnu osobu, koja je svrstavana u neki od mafijaških tabora. Istraga je u toku.
Željko Vukoslavčević (40) Datum: 7/9/2016  ∣   Mesto: Bar, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Vukoslavčević je izrešetan ispred zgrade u kojoj je živeo u Ulici Jovana Tomaševića u Baru. Ubica je na njega ispalio više hitaca iz vatrenog oružja. Istraga je u toku.
Goran Biskupović Biski (28) Datum: 5/9/2016  ∣   Mesto: Kotor, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Goran Biskupović ubijen je u bom­ba­škom na­pa­du u ko­tor­skom na­se­lju Muo. Pretpostavlja se da je improvizovana eksplozivna naprava aktivirana daljinski u trenutku kada je Biskupović u društvu Miloša Bošnjaka peške naišao pored nje. Eksplozija se dogodila u popodnevnim časovima u blizini Biskupovićeve kuće.
Biskupović je više puta privođen na informativne razgovore nakon kriminalnih obračuna u Kotoru.
Istraga je u toku.
Miloš Bošnjak (26) Datum: 5/9/2016  ∣   Mesto: Kotor, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Bošnjak je bio u društvu Gorana Biskupovića kada je nedaleko od Biskupovićeve kuće u kotorskom naselju Muo eksplodirala improvizovana eksplozivna naprava. Eksplozija se dogodila u popodnevnim časovima i aktivirana je daljinski - u trenutku kada su Bošnjak i Biskupović naišli pored nje.
Istraga je u toku.
Božidar Tomašević (35) Datum: 6/8/2016  ∣   Mesto: Bar, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Ubijen u centru Bara, iz automatske puške. Tomašević je septembra 2008. godine uhapšen kao član grupe koja je pripremala ubistvo Veselina Bujića, vođe jedne od tada najjačih kriminalnih grupa iz Bara, ali su usled nedostatka dokaza svi oslobođeni optužbi. Među optuženima bio je i Vidak Vorotović, koji je ubijen u decembru 2012. godine.
Srđan Vlahović (31) Datum: 9/4/2016  ∣   Mesto: Kotor, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Podgoričanin Vlahović ubijen je u „sačekuši“, u naselju Dobrota u Kotoru kada je na njega ispaljeno više hitaca. Dan nakon ubistva iz mora je izvučen motocikl, koji su navodno koristile ubice. Ubice nisu pronađene.
Radovan Matović Rakela (41) Datum: 21/2/2016  ∣   Mesto: Herceg Novi, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Beživotno telo Radovana Matovića pronađeno je u njegovom „audiju“ koji je bio parkiran nadomak jedne vile u hercegnovskom naselju Đenovići. Usmrćen je sa dva hica u predelu glave.
Ubijeni Novljanin od ranije je poznat istražnim organima, a policija ga u svojim evidencijama ima poslednjih deceniju i po.
Ubice nisu otkrivene.
Goran Đuričković (48) Datum: 27/10/2015  ∣   Mesto: Budva, Crna Gora  ∣  Status:   Postoje osumnjičeni 
Ubijen je iz snajpera sa zidina Starog grada u Budvi dok je s prijateljima sedeo u bašti svog kafića „Old fisherman's pab“. Prema rečima očevidaca, Đuričković je ustao od stola i zakoračio prema marini kada su se začuli pucnji nakon čega je pao u more.

U septembru 2017. godine policija je saopštila da je rasvetlila ovo ubistvo - osumnjičen je S.P. iz Banja Luke, koji je uhapšen u Austriji sa većom količinom droge. On se sumnjiči da je sa bedema Starog grada ispalio tri projektila iz snajpera, od kojih je jedan pogodio Đuričkovića.
Aleksandar Brajović (47) Datum: 15/8/2015  ∣   Mesto: Podgorica, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Brajovića su, kada je svojim vozilom „rendž rover“ stao na semaforu u Podgorici, presrela dvojica muškaraca na motoru, koja su ispalila više metaka. Ubice nisu pronađene.
Brajović je osuđen za šverc kokaina 2009. godine. On je kao član organizovane grupe na čijem je čelu Vjekoslav Lambulić, bio zadužen da pronađe osobu od poverenja koja bi oko tri kilograma kokaina iz Crne Gore prenela do italijanskog grada Milana, navodi se u presudi Višeg suda u Podgorici. Kokain spakovan u dva paketa, ceduljicu za vezu u Milanu sa adresom i podacima osobe koja će preuzeti drogu i 2.500 evra na ime dela troškova, Brajeviću je u martu 2005. predao Lumbulić, piše u presudi. Kurir sa kokainom spakovanim u automobil „fiat panda“ uhapšen je na granici Crne Gore i Hrvatske. Lumbulić je za ovo krivično delo osuđen na pet godina krajem 2011, ali je Apelacioni sud Crne Gore preinačio presudu i osudio ga na tri i po godine zatvora.
Ivan Lopičić (26) Datum: 25/6/2015  ∣   Mesto: Kotor, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Lopičić je ubijen hicima iz vatrenog oružja u kotorskom naselju Sveta Vrača, u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Ubistvo se dogodilo oko tri sata iza ponoći.

U trenutku ubistva, protiv njega se vodio postupak zbog nasilničkog ponašanja. Zajedno sa Daliborom Đorićem hapšen je u avgustu 2014. godine zbog sumnje da su u restoranu „Vinomania“ u kotorskom Starom gradu pretukli tri osobe. Dva dana nakon hapšenja, pušteni su da se brane sa slobode pošto su uplatili jemstvo od 12.000 evra, prenose mediji. Đorić je ubijen u septembru 2016. godine u zatvoru u Spužu iz snajpera.

Istraga Lopičićevog ubistva je u toku.
Saša Marković (48) Datum: 17/4/2015  ∣   Mesto: Budva, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Bivši poslanik crnogorske skupštine ubijen je u „sačekuši“ u Budvi. Ubistvo nije razrešeno. Policija veruje da postoji mogućnost da je ubijen greškom.
Andrija Mrdak Aco (38) Datum: 25/12/2014  ∣   Mesto: Spuž, Crna Gora  ∣  Status:   Postoje osumnjičeni 
Likvidiran u sačekuši na ulazu u krug zatvora u Spužu. Navodno je bio telohranitelj Armina - Muše Osmanagića, ubijenog ranije te godine. Mrdak je došao u posetu bratu koji je bio u istražnom zatvoru pod sumnjom da je u Baru ubio Mirka Mićića. Pre nego što je prešao prag kapije zatvora, Andriji Mrdaku je pritrčao ubica sa pištoljem u ruci.
U septembru 2015. godine, crnogorska policija je za ovo ubistvo osumnjičila Pančevca Darka Geislera (35) i za njim raspisala poternicu. Geisler, koji se ranije prezivao Nedeljković, prema policijskim podacima krije se u nekoj od država Zapadne Evrope.
Armin Osmanagić Muša (39) Datum: 16/9/2014  ∣   Mesto: Bar, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Na Osmanagića je pucano iz snajpera, dok je bio ispred svog kafe-kluba „Savoja“ u centru Bara. Pogođen je u stomak i ubrzo pošto je primljen u barsku bolnicu, podlegao je povredama. Prilikom pucnjave, ranjen je konobar ovog kafića.
Petnaestak minuta nakon što je pucano na njega, u centru Bara usledio je vatreni obračun. Sukobili su se, kako se veruje, Osmanagićevi prijatelji sa osobama za koje su sumnjali da stoje iza njegovog ubistva.
Ubice nisu pronađene.
Milutin Radović Mića (40) Datum: 30/5/2014  ∣   Mesto: Podgorica, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Ubijen zajedno sa Vinetuom Strugarom, kome je navodno bio telohranitelj.
Dvojica Podgoričana zasuti su rafalima iz „sitroena“ u pokretu. Ubice su automobil ostavile u podzemnoj garaži zgrade „Lipa“ u Podgorici, nekoliko kilometara od mesta ubistva, zapalile ga i pobegle.
Ubice nisu pronađene.
Vinetu Strugar (40) Datum: 30/5/2014  ∣   Mesto: Podgorica, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Ubijen zajedno sa Milutinom Mićom Radovićem (40), koji je navodno bio njegov telohranitelj.
Dvojica Podgoričana zasuti su rafalima iz „sitroena“ u pokretu. Ubice su automobil ostavile u podzemnoj garaži zgrade „Lipa“ u Podgorici, nekoliko kilometara od mesta ubistva, zapalile ga i pobegle.
Mirko Mićić (31) Datum: 29/5/2014  ∣   Mesto: Bar, Crna Gora  ∣  Status:   Rešeno 
Ubistvo se dogodilo u blizini Sportskog centra u Baru. U Mićića je ispaljeno pet projektila iz pištolja koji su ga pogodili u predelu glave i tela. Zbog ubistva uhapšen je Nenad Mrdak (35), koji je u decembru 2015. godine pravosnažno osuđen na 13 godina i četiri meseca.
Stefan Đukić (23) Datum: 8/11/2013  ∣   Mesto: Bar, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Izrešetan u „sačekuši“ u centru Bara, ispred zgrade u kojoj je živeo. Obdukcija tela pokazala je da je pogođen 36 puta.
Ubijen je svega nekoliko dana pošto je izašao iz zatvora, gde je izdržavao kaznu zbog nedozvoljenog držanja oružja i ugrožavanja sigurnosti. Bio je hapšen i zbog trgovine drogom.
Prema podacima policije, bio je akter jednog pucačkog okršaja u Baru 2010. godine kada su ranjene dve osobe, a u februaru 2012. godine uhapšen je kada je policija kod njega pronašla drogu i novac u automobilu u kojem je bio suvozač Arminu Muši Osmanagiću. Ubice nisu pronađene.
Miloš Vidaković (29) Datum: 2/7/2013  ∣   Mesto: Budva, Crna Gora  ∣  Status:   Suđenje u toku 
Vidaković je ubijen u kafiću „Sejlor“ u budvanskom Starom gradu. Za ovo ubistvo optuženi su članovi kriminalnog klana Slobodana Šaranovića, ubijenog u martu 2017, kome se sudi i za ubistvo Nikole Bojovića. Jedan od članova grupe - Miloš Vojnović - priznao je da je pucao u Vidakovića i tužilaštvu objasnio na koji način je ubistvo izvedeno. Rekao je da su se pola sata posle ponoći on i još jedan član grupe motociklom dovezli iznad budvanskog Starog grada. On se potom stepenicama spustio do kluba „Sejlor“ i pucao u Vidakovića. Nakon ubistva, kako je rekao, otarasili su se oružja i odeće koju je Vojnović te večeri nosio i vratili se u iznajmljeni stan u kome su boravili.
U optužnici piše da motiv za ubistvo Vidakovića nije jasno utvrđen. Kao mogući razlog Vojnović je spomenuo neprijateljstvo Vidakovića i njegovog kuma Strahinje Stojanovića - Vidakovićeva supruga navodno je bila u vezi sa Stojanovićem. Stojanovićev otac Paja ubijen je u septembru 2015. u „sačekuši“ u Zemunu.

U aprilu 2018. godine Vojnović je za Vidakovićevo ubistvo na osnovu sporazuma o priznanju osuđen na 10 i po godina zatvora. Kao njegov saučesnik na 35 godina osuđen je Slaviša Novaković, dok je Miloš Delibašić oslobođen optužbi da je podstrekao na ovo ubistvo. Presuda još nije konačna jer o njoj odlučuje Apelacioni sud u Beogradu.
Darko Bugarin (33) Datum: 1/7/2013  ∣   Mesto: Kotor, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Ubijen u „sačekuši“ ispred svoje kuće u kotorskom naselju Škaljari.
Bugarin je bio bivši policajac Centra bezbjednosti Kotor i jedan od telohranitelja kontroverznog kotorskog biznismena i saradnika narko-bosa Darka Šarića - Dragana Dudića Frica, ubijenog 2010. godine. Bugarin je radio kao obezbeđenje u Dudićevoj diskoteci „Maximus“ u Kotoru.
Ubistvo nije rešeno.
Vidak Vorotović Vinko (34) Datum: 15/12/2012  ∣   Mesto: Nikšić, Crna Gora  ∣  Status:   Nepoznati počinioci 
Ubijen u Nikšiću. Nepoznati muškarac pucao je Vorotoviću u glavu dok je sedeo u automobilu na parkingu ispred autobuske stanice.
Vidak je brat Marka Vorotovića, člana narko-klana Darka Šarića, koji je Tužilaštvu za organizovani kriminal priznao da je učestvovao u međunarodnom švercu droge zbog čega je osuđen na devet godina zatvora.
Zbog sumnje da je bio član kriminalne grupe koja je pripremala likvidaciju Baranina Veselina Bujića, za Vidakom Vorotovićem je u novembru 2008. godine raspisana međunarodna poternica po kojoj je sledeće godine uhapšen u Srbiji. U julu 2010. godine Viši sud u Podgorici oslobodio ga je optužbi, a oslobađajuća presuda je naredne godine postala pravosnažna.
Ubice Vidaka Vorotovića nisu otkrivene.